Nieuwbouw vrijstaande houtskelet bouwwoning in Losser

‘In de gemeente Losser wordt hard gewerkt aan de opbouw van een geheel nieuwe woonwijk ‘Saller II’. Het plangebied van de nieuwe wijk Saller II ligt aan de noordzijde van Losser, op fietsafstand van het centraal gelegen winkelcentrum. De wijk wordt ruim en groen opgezet met veel aantrekkelijke vrijstaande woningen ontworpen onder architectonisch gezag. Aan de opzet van de wijk en de ruime kavelindeling is te zien dat hier naar een woonomgeving wordt streeft met een hoge kwaliteit en woongenot.

Zo ook de nieuwbouwwoning aan de Grimberge in Losser, hoofdzakelijk ruim en ‘groen’ opgebouwd in Houtskeletbouw. Vanaf de beganegrondvloer is gekozen voor een karakteristieke opbouw in hout. Alle binnenwanden, verdiepingsvloeren en daken zijn in hout opgebouwd. Olde Hanter Bouwconstructies bv is hierbij gevraagd om de houten constructieve onderdelen te toetsen en/of passend te maken binnen het ontwerp.

Naast de meest bekende bouwkundige voordelen van HSB-bouw zoals bouwsnelheid, duurzaamheid en goede isolatiewaarden is houtbouw ook flexibel en relatief licht in gewicht. Zo hebben de voordelen van HSB-bouw en het ‘symmetrische’ ontwerp er bij dit project voor gezorgd dat het woonhuis gefundeerd kon worden op een plaat fundatie op zand. Grondwerk wordt daarmee geminimaliseerd tot het uitgraven van de plaat fundatie met vorstranden rondom.

Kenmerkend voor een plaat fundatie op zand is de kans op ongelijkmatige zettingen, het geen bij traditioneel gemetselde woningen met name in de wanden kan leiden in scheurvormingen. Houtbouw is daarentegen meer elastisch te noemen en kan lichtelijk mee vervormen. In combinatie met de relatief lage lijn- en puntlasten op fundatieniveau zijn de eventueel optredende (minimale) ongelijkmatige zettingen goed onder controle te houden. Het betreffende woonhuis kan daarmee esthetisch en constructief verantwoord langdurig bewoond worden.”