Woon en winkelgebouw te Zeist

Op fietsafstand vanaf het centrum van Zeist wordt aan de winkelstraat de Steynlaan een nieuw woon en winkelgebouw ontwikkeld. Olde Hanter Bouwconstructies verzorgd hierbij de constructieve bouwaanvraagstukken in opdracht van Loosbroek Architecten bv.

De huidige kavelsituatie betreft vooralsnog een tweetal gedateerde bouwwerken. In samenspraak met de stedenbouwkundige is een plan vastgelegd om de bestaande bouwwerken te vervangen door een bouwwerk met winkelruimten op begane grondniveau en in totaal acht royale appartementen gelegen boven de winkelruimten verdeeld over drie bouwlagen. Het gevelbeeld van het bouwwerk  vertoont verspringingen hetgeen de karakteristieke kavelbreedten van de Steynlaan terugbrengt.

Constructief gezien wordt het woon en winkelgebouw hoofdzakelijk traditioneel opgebouwd met rondom spouw- muren in combinatie met betonnen systeemvloeren en prefab hellende daken. De spouwmuren zijn hierbij opgebouwd in een kalkzandstenen binnenblad met een buitenblad in metselwerk baksteen. Als verdiepingsvloeren worden prefab halffabricaten, zijnde betonnen breedplaatvloeren toegepast. Met de toepassing van in totaal drie (prefab) betonnen stabiliteitsportalen wordt in samenwerking met een schijfwerking uit de daken, vloeren en wanden het bouwwerk voorzien van stabiliteit.

Een bijzonderheid van het project is de funderingsmethodiek van het bouwwerk. Als fundatie wordt het bouwwerk voorzien van zogenaamd twee afzonderlijke betonnen plaatfundaties op zand welke beide rondom een degelijke vorstrand krijgen. In combinatie met een verdicht grondpakket is met een dergelijk fundatiesysteem een palenfundatie niet benodigd waardoor er relatief snel met de ‘wederopbouw’ kan worden begonnen.

Verder is de wijze waarop de parkeerplaatsen met bergingen aan de achterzijde van het bouwwerk toegankelijk worden kenmerkend voor het bouwwerk. Middels een centrale buitenpassage tussen de twee winkelruimten door op begane grondniveau wordt gezorgd voor een veilige en afgeschermde opslag van voertuigen en goederen.