Amperapark

Amperaport bij Apollo Vredestein te Enschede

De Amperaport is ontwikkeld door de organisatie Amperapark, met als initiatiefnemer Richard Kokhuis. Het doel is om de grijze parkeerplaatsen in Nederland en elders in de wereld om te toveren tot een slim en groen energysysteem. De parkeerplaatsen worden toch al benut, waarom zou men ze dan niet mooier en slimmer maken? De Amperaport is een zonnecarport die duurzame energie produceert en opslaat. Afgelopen zaterdag 11 mei werd de eerste Amperaport feestelijk geopend door o.a. de commissaris van de koning in Overijssel en de vice chairman van Apollo Tyres.

Wat ook een leuke toevoeging is, is dat het concept is ontstaan door Twentse bedrijven, namelijk: ID partners (architect), De Groot Vroomshoop (hout), Voortman Steel Group (staal), WSF (schroeffundering), Mennekes (laadsysteem), Agro NRG (zonnepanelen), Eco Logiq (installatie), Super B (accu’s/batterijen), en Olde Hanter Bouwconstructies (constructie).

Achtergrond Rekenmethodieken
Voor het ontwerpen en toetsen van constructies wordt veel gebruik gemaakt van tweedimensionale rekenmethodieken. Dit heeft als voordeel dat constructies eenvoudig, snel en overzichtelijk bepaald kunnen worden. Hierbij dient echter als nadeel meegewogen te worden dat tweedimensionale schematiseringen veelal versimpelde weergaven zijn van de werkelijkheid.

Het bepalen van de uitgangspunten voor een tweedimensionale berekening kan vrij uitdagend en arbeidsintensief zijn. In veel gevallen zal door de constructeur een keuze gemaakt worden voor het toepassen van pragmatische, doch ongunstige aannames. Dergelijk aannames zullen gedurende het ontwerpproces veelal resulteren in overgedimensioneerde constructies.

Indien het uitvoeren van een gedetailleerde berekening een meerwaarde kan bieden, kan de keuze worden gemaakt voor een driedimensionale berekening middels de Eindige-elementenmethode (EEM). Op basis van dergelijke berekeningen kunnen kritische onderdelen van een constructie inzichtelijk gemaakt worden. Het inzichtelijk maken van de krachtwerking in een driedimensionaal model zal in veel gevallen zorgen voor een efficiënter ontwerp.

Staal gevel kantoor SIDN Arnhem

Gevel kantoor SIDN te Arnhem

Voor opdrachtgever Facadis geveltechniek hebben wij de engineering gedaan voor de bevestiging van het staal aan de gevel van het kantoor van SIDN te Arnhem.

Opening monument Anloo

Oorlogsmonument Anloo

In het Evertsbos in Anloo bevond zich tijdens de Tweede Wereldoorlog een onderduikershol. De schuilplaats bestond uit een uitgegraven ruimte in het zand die bedekt werd door een dakconstructie en takken. Ook in de winter was het hol geheel aan het zicht onttrokken door het jonge, dichte naaldbos dat er toen stond. Er was plaats voor 2 tot 3 mensen, maar er verbleven er soms meer dan 10. In september 1944 werd de schuilplaats ontdekt: 5 mensen konden ontkomen, 3 mensen zijn opgepakt en op 12 oktober 1944 in Westerbork geëxecuteerd. Op 8 april 1945 zijn 10 mensen die gevangen zaten in het Scholtenhuis in Groningen hier naartoe gebracht, gemarteld, geëxecuteerd en begraven. Zij zijn later elders begraven.

Op deze plek wordt een monument geplaatst, om de slachtoffers te herdenken.

Update 31/10: Inmiddels is het monument geplaatst, op 23 september is het monument officieel onthuld. Voor achtergrondinformatie en meer foto’s, klik hier.